Aktuality

Začnite školský rok pripravení a vybavte/prolongujte si dopravnú kartu SAD Žilina už aj ONLINE

22.08.2022 - Čadca, Martin, Žilina

Začiatok školského roka 2022/2023 je už za dverami, a preto všetci žiaci a študenti, ktorí využívajú na dopravu do školy autobusy SAD Žilina by si nemali zabudnúť predĺžiť nárok na zľavu alebo vybaviť si novú dopravnú kartu SAD Žilina. 

Prolongácia dopravnej karty (DK) 

Žiaci a študenti majú pri prolongácií dopravnej karty SAD Žilina po novom na výber z dvoch možností: 

1. Prolongácia dopravnej karty osobne   

Prolongovať si dopravnú kartu môžete ako doteraz, a to návštevou ktoréhokoľvek nášho  klientskeho centra. So sebou si musíte priniesť vašu dopravnú kartu a školou potvrdené tlačivo na žiacku alebo študentskú dopravnú kartu. Spomínané tlačivo je k dispozícií aj online na webovej stránke www.sadza.sk v sekcií Tlačivá a dokumenty, kde ho nájdete pod názvom Žiadosť o vydanie/zmenu dopravnej karty. Akceptujeme tiež, ak predložíte Potvrdenie o návšteve školy za aktuálny školský rok 2022/2023, ktoré vydáva konkrétna škola, avšak potom v tlačive Žiadosť o vydanie/zmenu dopravnej karty sa už nevypĺňa kolónka „Potvrdenie o návšteve školy“. V súčasnosti školy vedia žiakom/študentom poslať emailom potvrdenie s QR kódom, pri načítaní ktorého sa zobrazia všetky potrebné údaje žiadateľa. Takúto formu  potvrdenia tiež akceptujeme.  

2. Prolongácia dopravnej karty online v aplikácii UBIAN   

Prolongovať si dopravnú kartu je po novom možné aj bez nutnosti návštevy klientskeho centra. Stačí, ak si vašu dopravnú kartu zaregistrujete na www.ubian.sk alebo priamo v aplikácií Ubian, kde zadáte SNR karty a vaše meno a  priezvisko. Následne sa Vám 30 dní pred koncom platnosti zľavy zobrazí výzva, aby ste si predĺžili zľavu. Školou vydané Potvrdenie o návšteve školy tu nahráte a odošlete na schválenie dopravcovi. Schválenie dokumentu u dopravcu môže trvať 4 pracovné dni. Pracovník dopravcu skontroluje platnosť dokumentu a potvrdí, prípadne zamietne predĺženie nároku na zľavu. V oboch prípadoch budete informovaní mailom o schválení/neschválení predĺženia nároku na zľavu a táto informácia sa vám zobrazí aj na obrazovke Karty. V prípade schválenia dokumentu stačí už iba, aby ste dopravnú kartu priložili k čítačke kariet vo vozidle a platnosť zľavy na karte sa automaticky predĺži. Ak dopravca neschváli dokument, tak budete tiež informovaní mailom a táto informácia sa vám zobrazí aj na obrazovke Karty spolu s odporúčaním navštíviť klientske centrum dopravcu. 

Výhody online prolongácie DK pre držiteľov karty: 

  • Držiteľ karty je vopred upozornený na koniec nároku na zľavu a automaticky vyzvaný na predloženie Potvrdenia o návšteve školy. 

  • O výsledku schválenia nároku na zľavu budete informovaný automaticky mailom. 

  • Odoslanie Potvrdenia o návšteve školy dopravcovi bez nutnosti návštevy klientskeho centra. 

Výhody online prolongácie DK pre dopravcu: 

  • Digitalizácia procesu pri vybavovaní požiadaviek zákazníkov. 

  • Eliminácia náporu žiakov a študentov na konci augusta a začiatku septembra, ktorí by inak museli navštíviť osobne klientske centrum na predĺženie nároku na zľavu. 

  • Zefektívnenie procesu pri predlžovaní nárokov na zľavu a šetrenie času 

Platnosť zľavy na dopravnej karte (preukaze) sa stanovuje u žiakov základných a stredných škôl do 31.8. príslušného školského roku, u študentov vysokých škôl do 30.9., respektíve do 30.6. v poslednom ročníku štúdia. Poplatok za prolongáciu dopravnej karty je vo výške 0,70 €.

Nová dopravná karta (DK) 

Vybaviť si novú dopravnú kartu je možné dvoma spôsobmi, a to osobne návštevou ktoréhokoľvek klientskeho centra SAD Žilina, alebo si ju môžu žiaci a študenti vybaviť aj online z pohodlia domova bez čakania v dlhých radoch. 

Vybavenie novej DK osobne v klientskom centre 

Navštívte ktorékoľvek naše klientske centrum, kde vám naše pracovníčky ochotne pomôžu vybaviť si novú dopravnú kartu. Okrem vyššie spomínaných dokumentov na vybavenie novej DK budete ešte potrebovať vašu fotografiu, ktorú ak nemáte so sebou, nie je žiaden problém. Pracovníčky klientskeho centra vás odfotia priamo v klientskom centre za poplatok 1 €.  

Vybavenie novej DK online  

Ak si chcete vybaviť novú  dopravnú kartu online, musíte navštíviť e-shop na stránke www.sadza.sk, kde si vpravo kliknete na ikonku Kúpiť dopravnú kartu a následne budete presmerovaní do aplikácie Ubian, kde sa budete musieť buď registrovať, alebo ak už ste registrovaní, tak prihlásiť sa. Následne si zvoľte Novú dopravnú kartu a ďalej budete musieť vyplniť údaje, ako  sú dopravca, vaše osobné údaje, spôsob doručenia novej dopravnej karty, vložiť vašu fotografiu v primeranom formáte a tiež vložiť tlačivo Potvrdenie o návšteve školy. E-shop vám ponúkne aj možnosť dobitia kreditu na novú dopravnú kartu na príslušnú sumu, minimálne však 5 €. Na záver musíte uskutočniť online platbu prostredníctvom vašej platobnej karty. Kredit si môžete dobiť aj priamo u vodiča v autobuse alebo osobne v ktoromkoľvek klientskom centre. 

Žiaci mladší ako 15 rokov nepotrebujú pri vybavení dopravnej karty Potvrdenie o návšteve školy. Dopravná karta žiacka / študentská je neprenosná. 

Dokumenty potrebné na vybavenie novej dopravnej karty SAD Žilina (osobne aj online): 

  • Tlačivo „Žiadosť o vydanie/zmenu dopravnej karty“ potvrdené školou, ktorú navštevujete, prípadne Tlačivo „Žiadosť o vydanie/zmenu dopravnej karty“ bez vyplnenia kolónky „Potvrdenie o návšteve školy“, plus potvrdenie o návšteve školy vydané konkrétnou školou. (Tlačivo Žiadosť o vydanie/zmenu dopravnej karty je možné stiahnuť si na webovej stránke www.sadza.sk v sekcii Tlačivá a dokumenty pod názvom Žiadosť o vydanie/zmenu dopravnej karty). 

  •  Preukaz totožnosti (u detí mladších ako 15 rokov preukaz totožnosti zákonného zástupcu + rodný list dieťaťa). 

  • Fotografia 2,5cm x 3,5cm (v prípade online vybavenia: fotografia vo formáte PDF, JPG...). 

  • Poplatok 5,50 €. 

  • Minimálny vklad 5,00 €. 

ISIC karty 

Študenti vysokej školy v dennej forme štúdia, držitelia ISIC kariet majú nárok na osobitné cestovné. Ak je karta vydaná v systéme dopravcu, dá sa použiť aj ako elektronická peňaženka. Pri platbe v hotovosti sa ISIC použije na preukázanie nároku na osobitné cestovné.  

Spoločnosť SAD Žilina uznáva karty vydávané dopravnými spoločnosťami SAD, strednými a vysokými školami a univerzitami.  

Všetkých žiakov a študentov žiadame, aby predkladali Potvrdenie o návšteve školy za aktuálny školský rok 2022/2023. 

 

Zakúpenie zľavneného predplatného cestovného lístka (PCL) v rámci IDS ŽSK a jeho výhody pre žiakov a študentov 

V súvislosti so zavedením IDS ŽSK si môžu žiaci a študenti pri cestovaní v integrovanom území zakúpiť zľavnené PCL s platnosťou na 30, 90 alebo 365 dní. Nárok na zľavnené cestovné v IDS ŽSK majú deti od 6 do 16 rokov veku a žiaci a študenti do 26 rokov veku. Najväčšia výhoda PCL je v tom, že v rámci zakúpených zón a obdobia ich platnosti (cez pracovné dni, víkendy a sviatky) platia na neobmedzený počet ciest na všetkých linkách, ktoré sú zaradené do územia IDS ŽSK.  

Následne pri cestovaní autobusom už stačí iba vodičovi nahlásiť výstupnú zastávku a priložiť dopravnú kartu k čítačke, zariadenie automaticky skontroluje zónovú a časovú platnosť zľavneného PCL a vám bude vydaný doklad s informáciou o akceptovaní PCL. V prípade revízorskej kontroly sa už preukážete iba čipovou dopravnou kartou. 

Otváracie hodiny našich klientskych centier : 

- Klientske centrum OC Mirage: Po - Ne:  od 09.00 hod. do 20.00 hod. 

- Klientske centrum AS Žilina: Po - Pia: od 07.00 hod. do 15.00 hod. 

- Klientske centrum AS Čadca: Po - Pia: od 07.00 hod. do 15.00 hod. 

- Klientske centrum AS Martin: Po - Pia: od 08.00 hod. do 16.00 hod